Spracujte ovocie a zeleninu zo záhrady než zhnije

Je to už zhruba mesiac, niekedy aj dlhšie, čo sme do komôr a pivníc naskladnili ovocie a zeleninu zo záhrady. Aj keď robíme pravidelnú prebierku, nie vždy nám vydrží až do jari. Ideálne je priebežne všetko nielen spotrebovávať, ale aj spracúvať, pokiaľ vidíme, že začína podliehať skaze.

Hlavne jesenné odrody jabĺk a hrušiek majú už na mále aj v tých najlepších pivniciach. Vo fáze, kedy už sú trebárs jablka príliš sypké, prestanú byť vhodnými aj na odšťavenie. Výťažnosť šťavy sa výrazne zníži. Stále je možné jabĺčka sušiť. Nekrájajte ich na príliš tenké plátky. Ideálne sú 1 až 1,5 cm široké krúžky či polkrúžky. Odstráňte šupku a vyberte jadrinec. Podobne sa dajú usušiť aj prezreté hrušky.

Pokiaľ sa dajú jablká ešte odšťaviť, smelo si ich odšťavíte aj do zásoby

V PET fľaškách sa dajú skladovať aj v mrazničke. Ideálne je však nemraziť iba čistú jablkovú šťavu. Pridajte odšťavenú repu, zeler či mrkvu. Ovocný kokteil bude pestrejší a nepreje sa tak rýchlo. Urobte si rôzne variácie. Tie potom môžete po rozmrazení ešte doplniť napríklad 100% pomarančovým džúsom.

Jablká je vhodné zakonzervovať aj pre použitie v koláčoch

Do závinov sú výborné nastrúhané jablká. Ako pomocníkov oceníte kuchynské škrabky. Jablká sa totiž musia ošúpať a najlepšie to ide vhodnou škrabkou, alebo špeciálnym nožom s oblúkovou čepeľou. Jablká môžete zavárať vo vlastnej šťave, bez pridaného cukru. Odporúča sa naopak pridať štipku soli, ktorá konzervuje a vytiahne prirodzene sladkú chuť jabĺk.

Takto pripravené nastrúhané jablká zavarte. Ako zavárate vy? Pozrite sa na hrnce na zaváranie. Tie elektrické by dnes nemali chýbať nikomu, kto má doma záhradku. V čom sú lepšie? Nepotrebujete klasický zavárací hrniec. Ten vám naviac nezaberá miesto na šporáku. Z automatického zaváracieho hrnca sa jednoducho vylieva voda bez rizika oparenia. Elektrické hrnce umožňujú nastavenie teploty zavárania aj dĺžku. Dokážete si ho preto zautomatizovať. Hrnce sa dajú používať nielen na sterilizovanie, ale aj na varenie sirupov. Používajú sa dokonca aj na kysnutie cesta.

Zavárací hrniec výrazne zjednoduší zaváranie. Zrýchli ho a umožní vám sterilizovať pohodlnejšie. Moderné elektrické hrnce vytláčajú tie klasické a pre každého, kto má záhradku a zavára, sú nevyhnutnosťou.

Čo by ste mali vedieť o štandardnom elektrickom zaváracom hrnci?

E-shop Drobnosti.sk s potrebami pre domácnosť ponúkajú elektrická zavárací hrniec Prezident, ktorý má 27 litrov. Ide o smaltovaný hrniec, do ktorého sa vojde 11 zaváracích pohárov 0,75 l či 34 pohárov 0,37 l. Teplotu v hrnci je možné nastaviť na 50 až 100 °C, časovač na 20 až 120 minút. Hrniec má vstavaný výtokový kohút.

TIP: Vedeli ste, že zaváracie hrnce sa dajú používať i na veľkých akciách ako zásobníky na teplý čaj, varené víno či iné horúce nápoje?