Vôňa kávy

Patríte aj Vy k milovníkom kávy? Ráno je hneď krajšie, keď sa z kuchyne šíri príjemná vôňa čerstvo uvarenej kávy. Ale nech robíte čokoľvek, tá Vaša nie je taká dobrá ako v kaviarni?

Dôvod je jednoduchý profesionáli majú profesionálne kávovary, v ktorých je káva namletá až tesne pred samotnou prípravou, môže to byť však spôsobené druhom kávy, ktorý používate. Vyskúšajte preto kávu Lavazza, tá patrí k najkvalitnejším na trhu. Samozrejme záleží aj na Vašej osobnej chuti či preferujete výraznú a plnú chuť kávy alebo uprednostňujete jemné pohladenie chuťových pohárikov. Pre správnu chuť je potrebné mať aj vhodný kávovar, na trhu sa síce vyskytujú aj lacnejšie varianty ale ak očakávate skutočnú kvalitu zaručí Vám ju kávovar Jura. Pomocou neho vytvoríte kvalitnú kávu ale aj kávové špeciality a to stlačením len jedného tlačidla.

Ak si chcete vychutnať naozaj dobrú kávu, musíte brať ohľad na jej pôvod ale aj na to ako boli kávové zrná spracované.

Káva svoju farbu a typickú arómu získava pražením, počas ktorého dochádza v jednotlivých zrnách k chemickým reakciám. Kávové zrná sa niekedy pražia až 12 hodín, pričom musí byť zabezpečený ich neustály pohyb a teda aj rovnomerné praženie. Po skončení praženia sú zrná vlhčené a ochladzované vzduchom. Po pražení nasleduje mletie, toto sa niekedy uskutočňuje až pred samotným spracovaním, keďže uvoľnené aromatické látky rýchlo vyprchajú. Čerstvá vôňa teda vydrží maximálne niekoľko dní.

Táto naša neresť neobsahuje nielen kofeín ale aj veľké množstvo bielkovín, sacharidov a minerálnych látok ako železo, horčík a draslík. Okrem toho káva obsahuje aj antioxidanty, vlákninu a polyfenoly, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus.

Pri najbližšom posedení pri dobrej káve si teda môžete vychutnávať tento okamžik plnými dúškami, pretože robí niečo dobré aj pre vaše telo.